Postignut politički dogovor o evropskom aktu o sajber bezbednosti

Postignut politički dogovor o evropskom aktu o sajber bezbednosti

Evropski parlament, Savet EU i Evropska komisija su 10. decembra postigli politički dogovor o Aktu o sajber bezbednosti, koji treba da ojača Evropsku agenciju za informacionu i mrežnu bezbednost (ENISA) i pomogne državama članicama da se efikasnije izbore sa rizicima po informacionu bezbednost. Da bi Akt bio zvanično usvojen i stupio na snagu, čekaju se odobrenje Evropskog parlamenta i Saveta i objavljivanje u Službenom glasniku EU.

ENISA postaje Agencija EU za sajber bezbednost, a Aktom se uspostavlja i EU mreža za sertifikaciju u oblasti informacione bezbednosti, što bi trebalo da doprinese bezbednijem korišćenju onlajn usluga i uređaja. „Poboljšanje evropske sajber bezbednosti i povećanje poverenja građana i kompanija u digitalnio društvo je glavni prioritet Evropske unije. Veliki incidenti poput slučajeva WannaCry i NotPetya su bili poziv za buđenje jer su pokazali potencijalne posledice sajber napada velikih razmera“, izjavila je evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju i društvo Marija Gabrijel.

Između ostalog, Agencija za sajber bezbednost će dobiti stalni mandat, više ljudskih i finansijskih resursa, kao i mogućnost da pruža jaču podršku državama članicama i institucijama Unije u razvoju, implementaciji i reviziji njihovih politika informacione bezbednosti.