Građani u središtu digitalne bezbednosti

Građani u središtu digitalne bezbednosti

Na koliko naloga koristite iste šifre? Da li ste znali da je na 23 miliona naloga širom sveta koji su hakovani šifra bila “123456”? Možda ste nekada dobili poruku na Fejsbuku od prijatelja da su u inostranstvu i da im pošaljete fotografiju platne kartice jer im je hitno potreban novac? Slučajevi preuzimanja naloga na društvenim mrežama jer nisu imali adekvatnu šifru i dodatni nivo zaštite, “rušenja” i preuzimanja sajtova su samo neki od konkretnih izazova za digitalnu bezbednost, u čijem središtu treba da budu pojedinci.

Informacioni sistem, bilo da je reč o onlajn nalogu, sajtu, blogu ili data centru, jeste bezbedan onoliko koliko i njegov najranjiviji deo. Obzirom da se usluge e-uprave, e-kupovine, poslovanja i drugih onlajn aktivnosti u sve većoj meri koriste u Srbiji, kao i da se podaci građana sve više prikupljaju i obrađuju, od ključnog značaja je da i nivo bezbednosti tih servisa bude na visokom nivou. Važno je da postoji svest o tome koliko je bezbednost resursa na mreži važna za građane, jer u uslovima slabe bezbednosne kulture građani su konstantno izloženi riziku da trpe posledice, bilo materijalne prirode, bilo kroz narušavanje njihovih prava. Jednom zloupotrebljen onlajn nalog može prouzrokovati štetu nebrojeno puta u budućnosti, a da možda niste ni svesni.

SHARE Fondacija želi da istraži u kojoj meri i na koji način se u Srbiji zapravo razmišlja o digitalnoj bezbednosti, šta su prioriteti i kako raditi strateško planiranje aktivnosti u ovoj veoma kompleksnoj oblasti. Rizici i sajber pretnje se stalno razvijaju i zato ih je neophodno ispratiti odgovarajućim merama zaštite i mehanizmima za odgovore.

Kako bi mogla da razmotri šta je to najvažnije za građane u pogledu digitalne bezbednosti, Fondacija je razvila kratku onlajn anketu koju bismo vas zamolili da popunite. Odgovori su anonimni i popunjavanje ankete ne oduzuma više od 5 minuta vremena. Anketa se nalazi na sledećem linku.