Prvi zakon o kritičnoj infrastrukturi se usvaja bez javne rasprave

Prvi zakon o kritičnoj infrastrukturi se usvaja bez javne rasprave

Za 30. oktobar 2018. godine sazvana je sednica Narodne skupštine koja će objedinjeno odlučivati o 25 tačaka, među kojima se između ostalih nalazi i odlučivanje o Predlogu zakona o kritičnoj infrastrukturi. Ono što je problematično jeste da ovaj predlog zakona nije bio na javnoj raspravi, a obzirom da će se na sutrašnjoj sednici objedinjeno odlučivati o 25 tačaka, jasno je da o ovom zakonu neće biti rasprave ni u Narodnoj skupštini.

Neodostatak ovakvog postupka jeste to što se u Srbiji prvi put usvaja zakon o kritičnoj infrastrukturi a da pritom tekst zakona ne definiše jasno šta je to kritična infrastruktura, već ostavlja ministarstvima zaduženim za različite sektore da definišu ovaj pojam.

Zakon reguliše oblast kritične infrastrukture uz osnivanje Centra za koordinaciju i zaštitu kritične infrastrukture pri Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Obzirom da se kritična infrastruktura odnosi na nacionalnu bezbednost, zdravlje i živote ljudi, imovinu, životnu sredinu, bezbednost i ekonomsku stabilnost, smatramo da proces donošenja ovakvog zakona mora biti transparentan, uz postojanje kako javne rasprave tako i analize zakona od strane stručne javnosti koja je u ovom procesu izostala.