SHARE CERT na listi Trusted Introducer

SHARE CERT na listi Trusted Introducer

SHARE CERT, poseban centar za prevenciju IKT rizika u Srbiji, od petka 20. oktobra se nalazi na listi organizacije “Trusted Introducer” (TI).

TI je ustanovljen od strane evropske CERT zajednice 2000. godine, sa ciljem izgradnje servisne infrastrukture koja pruža podršku svim organizacijama koji se bave bezbednosnim pitanjima i odgovorima na incidente. SHARE CERT se uključivanjem na listu organizacija iz Srbije pridružio vodećoj evropskoj grupi za pružanje podrške u slučajevima bezbednosnih incidenata u sajber prostoru.

SHARE CERT štiti digitalnu bezbednost organizacija civilnog društva, onlajn i građanskih medija tako što prati i analizira pretnje po integritet tehničke infrastrukture njihovih platformi za objavljivanje sadržaja. Osnovne aktivnosti SHARE CERT-a su pružanje pomoći u uspostavljanju sistema zaštite, procesuiranju i saniranju napada na internetu.

Putem veb sajta sharecert.rs organizacije civilnog društva, onlajn i građanski mediji koji su mete napada ili misle da je u toku bezbedonosni incident u okviru njihovog informacionog sistema, mogu poslati prijavu i obavestiti tim SHARE CERT-a. Na ovaj način, SHARE CERT tehničkom i pravnom ekspertizom može pomoći da se identifikuje i ukloni izvor bezbednosnog rizika, minimizuju posledice koje mogu nastati po sistem i preduzmu neophodni koraci za prikupljanje digitalnih dokaza od ključnog značaja za pronalaženje počinilaca i pokretanje eventualnog sudskog postupka.

U 2016. godini je kompromitovano ili ukradeno milijardu onlajn naloga i unosa podataka, a prema podacima kompanije Gugl, broj hakovanih sajtova je u 2016. povećan za 32 posto u odnosu na prethodnu godinu. Takođe, procenjuje se da je motiv za 84 posto sajber napada u julu 2017. bio kriminal.  

SHARE Fondacija, organizacija koja je osnovala SHARE CERT, od 2014. vrši monitoring stanja digitalnih prava i sloboda u Srbiji, i do danas pritisci, pretnje i ugrožavanje sigurnosti u onlajn okruženju predstavljaju gotovo trećinu od ukupnog broja zabeleženih povreda. U Srbiji su zabeležena 34 tehnička napada na integritet sadržaja onlajn medija, od čega su u 65% slučajeva njihovi sajtovi bili nedostupni.