Stanje digitalnih prava i sloboda – kako stoje stvari u Srbiji?

Stanje digitalnih prava i sloboda – kako stoje stvari u Srbiji?

SHARE Fondacija organizuje događaj “Stanje digitalnih prava i sloboda u Srbiji 2016. godine”, koji će se održati 22. maja u Beogradu. U prvom delu događaja (Medija centar Beograd, Terazije 3, od 13h) biće predstavljeni godišnji monitoring izveštaj o stanju digitalnih prava i sloboda za 2016. godinu i dokumentarna TV serija SHARE Fondacije “U mreži”. Drugi deo događaja (Startit centar Beograd, Savska 5, od 17h) je posvećen poštovanju digitalnih prava i sloboda u korporativnom sektoru i trećem Cybersecurity Meetup-u.

Detaljnu agendu celodnevnog događaja možete pogledati na ovom linku.

U godišnjem monitoring izveštaju posebno je obrađena tema pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, te će sprovođenju reformi iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24 u kontekstu digitalnih prava biti posvećen poseban panel. Takođe, prisutni će imati priliku da sa međnarodnim stručnjacima i domaćim gostima razgovavaju o slobodi izražavanja na internetu, naročito u kontekstu pritisaka na onlajn medije i građanske novinare. Dodatno, biće premijerno prikazana jedna od epizoda dokumentarne TV serije “U mreži”, nakon koje je planirana diskusija na temu značaja promovisanja medijske i digitalne pismenosti i zagovaranja njenog uključivanja u sastavni deo formalnog obrazovanja.

Amy Brouillette iz Ranking Digital Rights (RDR), neprofitne istraživačke inicijative Instituta za otvorenu tehnologiju, predstaviće u Startit centru RDR Indeks za 2017. godinu, prema kome se rangira poštovanje digitalnih prava korisnika od strane najmoćnijih svetskih IKT kompanija i operatora.

Tema trećeg Cybersecurity Meetup-a su posebni CERT-ovi i važnost uređenja oblasti informacione bezbednosti u Srbiji. Obzirom da je SHARE Fondacija nedavno registrovala prvi poseban CERT u Srbiji, naša ideja je da kolege iz Srbije i regiona sa učesnicima događaja podele svoja iskustva o značaju razvoja posebnih CERT-ova i njihovih usluga. Serija Cybersecurity Meetup-a se realizuje u organizaciji SHARE Fondacije, a projekat su podržali Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacije, Startit, Udruženje eSigurnost i Društvo za informatiku Srbije.

Ukoliko ste zainteresovani da prisustvujete događaju, molimo Vas da učešće potvrdite mejlom najkasnije 17. maja na adresu [email protected]. Molimo Vas da naglasite na koji deo događaja biste došli, imajući u vidu da učešće nije ograničeno samo na jednu od dve lokacije.