Novi sajt Nacionalnog CERT-a

Novi sajt Nacionalnog CERT-a

Nacionalni centar za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima Republike Srbije (SRB-CERT) pustio je u rad novi sajt na adresi cert.rs. Na sajtu nacionalnog CERT-a se mogu pronaći obaveštenja o sajber aktuelnim sajber napadima, vesti iz oblasti sajber bezbednosti, preporuke građanima kako da budu bezbedniji na internetu, korisne publikacije, kao i registar posebnih CERT-ova. Građani i pravna lica takođe mogu prijaviti incidente u informacionim sistemima putem sajta.

SRB-CERT je osnovan u skladu sa Zakonom o informacionoj bezbednosti u okviru Regulatorne agencije za telekomunikacije i poštanske usluge (RATEL) i njegovo primarno zaduženje je koordinacija prevencije i zaštite od bezbednosnih rizika u informaciono-komunikacionim sistemima na nivou Srbije. U nadležnost Nacionalnog CERT-a spadaju i prikupljanje i razmena informacija o mogućim rizicima, na osnovu kojih se obaveštavaju, upozoravaju i savetuju lica koja upravljaju IKT sistemima, kao i šira javnost.

Nacionalni CERT prati IKT incidente u Srbiji i na osnovu prikupljenih podataka analizira rizike sa ciljem podizanja svesti građana, privrede i državnih organa o značaju informacione bezbednosti.